eikarycka

eikarycka

L.O.V.E

Daisypath Anniversary tickers

engagement

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, January 19, 2012

MY GEDZ

Its been a while since i did reviews on my wedding.. Looking back at all the photos reminds me how lucky i am to have a group of friends who actually plan and run the wedding for you!

I am an eldest in the family and only have a lil brother. So can u imagine planning the whole wedding on your own and you have to make sure everything is in place? It will definitely be a total disaster! i dun have that much money to hire a wedding planner thus i dont have a choice but to seek for help among my friends.

Being the only daughter in the family, and the first event they have to run,mom and dad want everything went perfectly and without any pengalaman, I have to lead everything. Dad n mom leave it to me to choose what i want but must have their approval first of course. Every single thing i cari, and deal with PIC except caterer n dewan i buat half of it the rest mom n dad did.

AND! LUCKY ME! I have a group of friends who actually my bridesmaid, that i can count on! without them, i would say i WONT BE HAVING my dream wedding! i called them THE GEDZ! :) They are nAD,Cyrus, Illa, Sue Thien (my pengapit), Hana and Tiha. oh tak dilupakan juga my beloved cousin yang stay with me a few days helping me on the DIY and also in charge of the wedding! and also illa's hubby Sam

we met a few times (different2 person, sometime not all of them ada at one time) talks about the wedding, changing ideas etc. my supagedz aka nad even help me out at Jakel time pilih kain :) and weeks before wedding i met up with them and we talked about the whole planning and who in charge on what.

The day before the event, GEDZ stay with me waiting patiently until 3AM untuk tunggu org siapkan pelamin, angkat doorgift and buat bridesmaid flowers. and on the day itself, they run the whole event by themselves! i totally put trust in them! i didnt even knw what's happening at the dewan! And surprisingly, my fussy dad ikut everything they said! heheh see how good they are!

Alhamdulillah everything went well sampai majlis tamat! and of course when they gave their speech, i cried! LOL

GEDZ + GEDZ HUBS + SITI(CUZ)

Thank you so much for everything. You guys are the best friend i've ever had. You guys make my wedding dream comes true! Love korang! XOXO











During their speech :)


And of course being me.. I CRIED! LOL


SAYANG KORANG SAMPAI MATI

Friday, January 13, 2012

Wedding + Solemnization Dress and Veil Up for Rent!

Solemnization Dress + Veil and Wedding Dress + Head Flower Corsage by Unaisah Azlan

email me at eika_lavender@yahoo.com or sms and call : 0162337143 for any enquiries and price details

SOLEMNIZATION KURUNG DRESS (2 PIECES)

DRESS : Chiffon with crepe silk
Beading around armhole
ruffles on sleeves and dress
lace applique on the bottom of the skirt

VEIL : Chiffon
beading on top of the head













RECEPTION DRESS


DRESS : Chiffon with satin silk
Ruching front +back
Beaded Neckline and sleeve
waist applique + flowers

FLOWER CORSAGE FOR HEAD 2 PIECES- Chiffon









Wednesday, November 23, 2011

Wedding Dress - Bertandang + reception

Baru dapat wedd pic dari OP, belek2 baru teringat tak review pasal wedding dress bertandang.. Wedd dress tu tempah baru kat wedding planner, SuriWeddings. FIL took the whole package dengan dorg.. Untuk bertandang at first ada dua option.. Main dress chiffon with songket's patch or the other way around.. since my side dah pakai chiffon as main dress, so we decided nak songket as main dress with chiffon and lace patch..nak traditional sket heheh..




*excuse bontot besar saya -_- maluu huhu *


meleret2 baju, nasib baik ada pengapit yang gigih membantu! hehe tapi last2 kain tu menyapu sampah je kejenya! ;p


Sambil duk cari2 pic untuk review dress bertandang ni, ada pulak pic2 dress reception and nikah ritu... meh tempek sekali lagi la! *mengada* both dress as mentioned in previous post, is by Unaisah Azlan..





Friday, November 11, 2011

Review on M.U.A + OP + DESIGNER

setelah sebulan lebeh kawen baru la teringin nak hupdate review on my wedding.. Kali ni i review on 3 things sekaligus! simple2 je ok?

a day before wedding, kepenatan tahap melampau bile semua benda messed up! malas nak cter sebab benda dah lepas.. dari dewan ke jam.. dan pelbagai.. so, here we go...

M.U.A - SYED FAIZAL

Datang around 9 camtu.. SGT2 RECOMMENDED! confirm puas hati di mekap oleh beliau.. kenapa?

1. mekap flawless abes- cantek tapi tak melampau
2. sangat detail.. buat kerja fokus
3. mekap still bertahan n masih ok walaupun bermandi peluh semasa outdoor! fyi, i outdoor dekat tempat yang memerlukan tenaga untuk bergerak kompem berpeluh.
4. i just looooooovveee the hairdo! seperti apa yang i nak! wpun i nak messy tapi memandangkan nak outdoor kang betul2 messy! hahha
5. bulu mata yang dia bagi pakai tak berat langsung! mataku elok terbuka bulat! haha

BUKTINYA..

Ni masa wedd.. lawa kan tang mata *perasan* *photo cred : syahiran sukardi*


Ni lepas outdoor bagai! mekap masih setia di muka! wooottt!


Seeee told ya! tak tipu kan? kan? kan? *5/5 Bintang*

OP BY SYAHIRAN SUKARDI

Untuk wedding we still stick to one and only SS! dia mmg besh! tak payah cter byk sebab time nikah dah cter kan? hahah meh bg teaser pic yang dia amek..







Gile la kan kalau tak puas hati! totally in loooveee with every single pic! woot *5/5 Bintang*



DRESS & BUNGA DI RAMBUT BY UNAISAH AZLAN - GROOM'S ATTIRE BY TOPMAN

Haaa ni lagi satu tak payah cter sebab dia pun mmg besh!! utk wedd dress ni we shop kain sama2 mula2 nak putih coz mom nak white tapi ternampak kain pink n ada choc sket ni trus bertukar tema!! i asked to make it simple je and SHE DID IT! anddd I LOVE IT! bunga kat kepala tu pun cah buatkan skali.. maceh cahh!!!! :)owh! and cah dtg and stay tunggu sampai abes mekap untuk tlg i pakai baju! awwww she's so sweet!!
And utk groom's attire pula, i beli kat topman Sunway Pyramid.. sekali pandang terus jatuh hati ok!!

Ni pic baju unaisah.. dia buat pleats (ku tak tahu bahasa baju) kat depan n belakang..



ni details kat leher n lengan.. guna pearls jugak!! * melovepearls*


and ni full view.. kain flowy i loikeeee


Overall, Unaisah did a very good job on both of my dresses! and she's such a sweetheart! that's a bonus! will definitely go to her again! Eventho lambat dpt dress, she make it up by staying with me to help me wear the dresses during both events! thanks cah! She deserved *5/5 Bintang*

Thursday, October 13, 2011

Updates

OMG!! Giler lama tak hupdate! dah kawen pon! :( blame on pile of works plus menanggung kerja org lain 3 months before kawen.. so semua kelam kabut! jgnkan nak update blog, nak buka blog org pun tak kesampaian! lagi best, invitation kawen pun gile last minit and ada yang tak terjemput!! HMPH!

TAPI syukur alhamdulillah everything went extremely well despite pelbagai benda yang berlaku! (macam2 wehhhh) ok, updates on my solemnization ..

SOLEMNIZATION - 16.09.11 (9am)

weeks before :

Ini pon jadi masalah mula2 sebab plan awal nak nikah ptg lepas asar. Nak dijadikan cerita drama yang kompem2 aku heroinnya, time jumpa kadi tarikh 16hb ni mmg HAWT YANG AMAT! time yang tinggal hanyalah 8am/9am/11pm! mau tak pucat muka aku dgr! semua benda dah di book lepas asar! time ni mata aku dah berair, tunggu masa je nak jadi macam Fasha Sandha dalam drama air mata, tapi kutahan juga.. call en tunang (yang kini en.hubby ;p) dia jawab " Haaa baguslah tu, cepat sikit kter kawen!" -_- haaaa time ni nak marah pun ye, nak gelak pun ye.. (laki aku mmg camtu-unpredictable.. geram tapi comel. So book pukul 9 pagi dengan muncung sedepa. Papa nak sedapkan hati aku dia buat lah lawak pelbagai tapi tak gelak ok! Balik, terus call/bbm/msg semua vendors minta tukar kul 9 and alhamdulillah semua ok! *phewwwww*

on da day:

on da day itself, aku bgn seawal 615 camtu, mandi, pakai contact lens bagai siap2 before 7 sebab MUA kata nak dtg by 715am. tak breakfast ok sebab aku ni kalau bfast nnti mulalah nak ke tandas bagai! so tepat kul 7 am MUA dtg! bagus! punctual giler ok! terus mula make-up. Memang tak salah pilih MUA ni sebab dia ramah+punctual+cantik hehhe laki dia pun ramah! sambil mekap sambil borak pasal dia mengandung n bersalin~ gelak jgn cter la..

tgh2 mekap, OP pula tiba.. OP duduk dekat je ngan umah, sekampung ngan i (kampung ke?) dia ni pun bagus, senang deal+ramah yang amat+ sporting dan yang penting selesa ngan dia.. datang2 trus buat keje sambil borak2 MUA+OP+AKU mulut masing2 bising = MERIAH! tiba2 OP minta no GROOM untk call supaya inform dia bila nak sampai, aku tgh mekap so pas hp kat adik n my bridesmaid.. part ni syok+malu sebab dorg tanya aku, nak cari no tunang, apa aku letak dlm hp. Aku ni jenis kalau org tanya tetibe aku BLUR +LUPA so aku ckp "ce cari- sayang" aku tatau la si adik aku ni reti guna hp ke tak, dia kata takde (ni semua depan OP+kawan2+designer+mua ye)aku pun suh cari "sweetheart" haaa mulalah yang ramai2 ni gelak pastu sebut mcm2 nama.. adik kata, takde juga.. haihhh aku muka dah merah wpun belum pakai blusher sebab smua org pakat gelak.. OP siap kata " rugi OV tak dtg shoot part ni" last2 aku sebut no trus! KAN SENANG! -_- tak pasal2 free2 kene gelak *bongs ika ni*

Pastu, lepas call and rombongan lelaki dah halfway nak sampai barulah OV sampaii huhu *rugi2* OV sampai time dah nak pakai baju.. so bagi dorg setup and amik pic baju bagai cam lambat gak.. rombongan dah sampai.. MUA btau OV suh cepat sebab nak pakaikan tudung n sambung mekap.. pas settle, part pakai baju, DESIGNER dtg and stay utk pakaikan baju n tudung *i love her* mmg am2 siap pakai tudung tok kadi tiba! phewwww time tu gigil tahap gaban weh! aku nerves gile mcm aku lak nak akad! hahah makcik2 and cousin n kawan2 sempat masuk bilik amek pic jap and OV shoot lakonan pakai kasut n interview jap pastu trus kene panggil turun..

Time turun tu aku tak pakai heels sebabnya, heels tinggi yang amat, kalau turun tangga kayu takut berdentam dentum bunyi, and kain aku mmg labuh meleret ala2 princess so dah tutup kaki. turun2, trus duk atas pelamin belakang GROOM :). Pastu tok kadi ckp2 and then tetibe dia tanya, "betul ke ni mohd syamsul anwar, yang awak nak kahwin" aku dgn tak segan silu dan dengan laju jawab "ha betullah!" *tak cover2* mama dah geleng kepala, apalah anak aku ni smua dah gelak2.. haha * pedulik*nakkawen* hihi

Pastu khutbah.. bla bla bla.. tiba time akad.. perghhh aku punya jantung mcm nak terkeluar! nerves punya pasal.. aku tgk laki aku relekkkkk je muka.. (dia mmg org yang relek) aku asik tak senang duduk.. nasib aku baik dpt OP yang senang communicate, dia hint aku kalau aku bongkok or postur tak btul dan of course nad, ketua bridesmaid aku pun memantauu je hehe, pengapit aku sue, pun terbaek, sentiasa di sisi.. aku terima nikahnya............. SAH! aku terus cebik nak nanges! tak tahan wooo!! tapi terpandang NAD, dia trus "HAIP!" trus tak jadik nanges! hahaha alhamdulillah dengan sekali lafaz, aku sah menjadi isteri.

Majlis terus dengan solat sunaat (GROOM), bacaan taklik, pemberian mas kahwin n batal air sembahyang.. time nk batal air sembahnyang, laki aku siap tnya (ckp kuat ok) nak kiss mana! diiringi dengan gelakkan orang2 yang ada! -_- hahah mcm2.. pastu abes tu ingat nak sesi bersalaman tapi kedua2 papa kelar teman tok kadi makan -_- so, salam mama2 je.. haa part ni start lah drama air mata.. en . suami memnanges sungguh2.. aku menanges bila mama peluk,.haihhh sebakkk amat.. mama senyum, aku suka sebab aku tau, mama dah nanges sebelum2 tu (time aku mekap dia dah nanes dulu). Pastu sbelum amik family pic, salam papa, dia cover2 buat lap peluh tapi kat mata heheh paham lah tu.. adik aku lagi best, time lepas akad, dia duk buat gaya2 lawak dari jauh nak bagi aku gelak! *babap kang!*

pastu, sesi bergambar bermula.. and berlarutan sehinggalah nak outdoor.. outdoor dengan OV and OP di tempat yang dipilih oleh OP! pergh mendaki bukit aku wehh tapi fun!! CYRUS AND NAD tag along! besh.. balik, baru sempat makan time lelaki2 pergi solat jumaat.. ptg tu.. bestfren aku nikah pulak.. ktorg pi masjid negeri as newlyweds! wooot! laki aku siap pakai baju nikah! ;p


It was a successful event indeed.. simple je.. i love it to be that way.. so here's the list and short review on each vendors yang terlibat.

DRESS,VEIL & TUDUNG BY UNAISAH AZLAN
Totally recommended! love every single detail of the dress.. she keep it simple like i want and everyone loves it! proly ada yang rasa it too simple but i like the way it is..cah sgt friendly and sgt baik. dia dtg awal n stay untk pakaikan baju n tudung sedangkan flight dia ke hong kong tghari tu! sweet kan? despite being late dpt baju, aku tetap puas hati dengan outcome dia.

OP BY SYAHIRAN SUKARDI
Highly-Totally-Sangat-Mesti Recommended! cant describe by words how thanksful i am to have him as my OP! (utk ketiga2 majlis ok!) lepas ni org tanya pasal OP aku sebut nama dia je! kompem! haha what else can i say, he's good! PR tiptop, friendly yang amat, selesa bekerjasama, and gambar superb!!(wpun aku baru tgk teaser je)

OV BY CST PRODUCTION
Kia and Adli yang incharge.. dorg sampai lambat tapi dorg ni baik n peramah! outcome lawa! tapi full vid lom tgk lagi hehe besh ah dorg!! sekepala! senang deal jugak!!
nak amek utk wedd tapi tarikh wedd dah penuh :(

MINI DAIS, HBOUQUET, FLOWER FOR ROOM DECO, HANTARAN DECO BY DREAMHEARTS

Owner dia Phya.. dia ni sgt lemah lembut.. sopan dan baik orgnya..ni rasanya first time dia buat mini dais tapi mmg puas hati yang amat!!! sebab lawaaaaaa n mmg ikut taste aku! aku just btau aku nak cane dia buat!! senang deal and TOTALLY RECOMMENDED!


ONLINE INVI CARDS BY EN. SUAMI

Ni saja2 je buat.. tapi aku sukaaa sebab sentimental value.. ingat nak print tapi malas so email n tag je kat fb! eheh sampai laki aku kata, senang je nak buat, jom wat bisnes! ;p

DOORGIFT BY CREATIVELY DESIGN & DIY
Utk nikah, personalized surah al-mathurat utk rg dewasa and gula2 utk kids.. dpt doorgift lambat sket tp nak contact dorg senang.. so takde hal sgt.. dpt2 hari sebelum nikah ok! malam sebelum nikah gigih ikat reben dengan my gedz-tiha n cy (thanks korg!)utk kids aku buat awal2 lagi bungkus sweets dlm tissue paper n poncot kan hehe

CATERER- MS CATERING & EVENT
Highly recommended! makan sedap, harga berpatutan, kemas n mcm2 lagi.. yang penting dekat heheh semua org kata makanan sedap! ktorg last minut 2 days before event tukar menu kepada masakan kampung! ikan masin masak cili api dengan nenas, ayam goreng rempah etc... terliur i!! *slurpp*

MUA BY RAJA FEENA
Pun Highly and totally recommnded!Peramah, baik, cantik, kelakar, punctual. sebut je! mekap dia sgt best!! lawaaaa.. sehari sebelum nikah bbm dia mekap yang aku nak.. dia buat n i sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa hehhe hubby kata lawa!! wooot!!

Jom Layan Gambar! cred to op, family n frenz













Tuesday, April 19, 2011

Hantaran's Checklist

For Him

Cincin
Perfume
Leather Jacket
Shirt
Watch
Ipad
Lens
Sirih Junjung
Sejadah n Songket

3 more to go..

For Her

Gelang+Mas Kahwin
Wang Hantaran
Shoes
Handbag
Iphone + Watch
Perfume+Make-up
Sirih Junjung

2 more to go

Hantaran's hunting tiap2 bulan tapi tak setel2! apadaaaaa lagi satu problem, hantaran deco! pening mencari area shah alam/pj memandangkan saya ni buta jalan so nak pick up susah~ huhu any suggestion????